Is er een tussenkomst van mijn ziekenfonds bij de aanschaf van lenzen?

wettelijke regeling 

Ja, reeds lang bestaat de wettelijke tussenkomst. Deze is bij ieder ziekenfonds dezelfde, ze is zoals gezegd bij wet geregeld.

Het RIZIV die deze vergoedingen uitkeert (via het ziekenfonds) heeft de voorwaarden op 1 december 2012 aangepast. De aanpassingen zijn vooral te vinden in de hernieuwingstermijn voor terugbetaling en in het soort lenzen. Verder zijn er speciale lenzen toegevoegd aan de lijst.

 

Echter, slechts weinig mensen komen hiervoor in aanmerking. Je correctie moet minstens -8.25D of +8.25D zijn. Ofwel moet er een verschil zijn in correctie tussen het linker- en rechteroog van 3.00 dioptrie. Dus bvb. rechts -2.00D, links -5.00D. Nog enkele andere specifieke ametropieën komen ook in aanmerking, zoals onregelmatig astigmatisme, keratoconus en monocularie afakie. 

In deze categorie is de frequentie van tussenkomst sinds 1 december 2012 jaarlijks voor zachte maandlenzen, zesmaandlenzen of jaarlenzen.

Voor de vormvaste (of harde) lenzen is de hernieuwingstermijn teruggebracht naar 3 jaar (ipv 5 jaar voorheen). Vervroegde tussenkomst kan indien de dioptrie met 1.00 wijzigt.


Wij zijn erkend door het RIZIV én geconventioneerd (met overeenkomst). Hierdoor bekomt u als cliënt de hoogst mogelijke tussenkomst. 

aanvullende regeling

Sinds meer dan een 10-tal jaar zijn er ook aanvullende tussenkomsten vanuit de ziekenfondsen. Ze schommelen tussen 25€ en 100€, met een frequentie tussen 1 en 5 jaar. De leeftijd van de gerechtigde speelt sinds 2012 geen rol meer. Bij 'links' (in de navigatiebalk hierboven) vind je de websites van de meest voorkomende ziekenfondsen, waarschijnlijk staat jouw ziekenfonds hiertussen. Kom je niet rechtstreeks op de betreffende pagina, geef dan het woord 'bril of contactlenzen' in bij 'ZOEK' op de homepagina van jouw ziekenfonds. Een voorschrift van een oogarts is niet altijd nodig, dikwijls volstaat een afleverbewijs of specifiek document met het erkenningsnummer van de opticien of contactlensaanpasser. 

 

Of... bij je bezoek aan ons zullen we nagaan of je in aanmerking komt of niet, de specifieke documenten hebben we ook in huis.